Nieuwe speler

Wanneer je nog nooit Dungeons and Dragons (D&D) hebt gespeeld lijkt het bijna onmogelijk om het spel te begrijpen. Om maar niet te spreken over het meedoen met een one shot!  

Alles voor de nieuwe speler!

Voordat je meedoet aan een one shots hoef je dus niet alle spelregels uit je hoofd te leren. Wel is het handig om je de basisregels te lezen en een karakter te maken. Hieronder een aantal stappen die je zelf kan volgen om je zelf klaar te maken voor de one shots. 

Stap 1: Wat is D&D

Het rollensspel van D&D is gemaakt om de meest absurde en magische verhalen waarheid te maken. Samen met een spelleider (ook wel de Game Master/ GM genoemd) en een groepje spelers duik je in een fantasiewereld waar je samen een verhaal kan spinnen en je wildste dromen kan uit laten komen.

Dungeons and Dragons is een systeem met regels om structuur te brengen aan het rollenspel tussen de spelers. Zodat zij samen een mooi avontuur kunnen beleven! Iedere speler heeft een karakter met specifieke statistieken en informatie die aangeeft wat voor vaardigheden een karakter heeft. De GM maakt een verhaal waar alle spelers hun karakters samen komen. Aan de hand van de dobbelsteen wordt dan beslist hoe interacties verder verlopen.

De spelregels zijn terug te vinden in de player handbook (phb) deze kan je kopen bij veel spelletjes winkels of online terug vinden op de website van D&D beyond. Daarnaast hebben wij ook een Nederlandse vertaling van de basisregels gemaakt.

Sommige spelers hebben een vaste groep die meerdere keren samen komen om een lang verhaal te spelen, dit wordt een campaign genoemd. Bij Tibby’s Vault spelen wij kortere verhalen met steeds andere combinatie van spelers. Het verhaal begint en eindigt tijdens een sessie, dat heet een one shot.

Stap 2: Hoe werkt het spel?

Iedere interactie binnen D&D gebeurt vaak volgens een standaard patroon van oorzaak en gevolg. Een situatie wordt beschreven waarop de spelers beschrijven wat hun reactie is. Deze actie leidt dan weer tot een nieuwe situatie die de DM beschrijft. Hierdoor zal het spel altijd hetzelfde patroon volgen. 

De DM beschrijft een situatie.
De DM beschrijft waar de spelers zijn en wat ze zien. Dit kan een grote beschrijving zijn over een nieuwe locatie of kamer. Een voorbeeld van een dergelijke beschrijving kan als volgt zijn:
 “De spelers zijn in een kasteel en zijn zojuist een gang ingelopen. Daar zijn 3 deuren te zien. Een aan de rechterkant van de gang en een aan de linkerkant. De laatste deur is helemaal aan het uiteinde.”
De beschrijving kan uitgebreider of simpeler zijn zoals wat een NPC zegt of doet.

De spelers reageren.
Nu is het de beurt aan de spelers. Zij reageren op wat de DM verteld. Soms praat één iemand voor de hele groep (wij lopen naar de linker deur) en soms doet iedereen zijn eigen ding. Dan beschrijft ieder wat zijn/haar karakter doet of zegt. In deze situaties zijn er geen beurten. De spelers zeggen wat ze doen en de DM luistert naar iedereen voordat hij de gevolgen van de reactie beschrijft.
Wanneer het iets simpel betreft, als ergens naartoe lopen of reageren op een vraag van een NPC zal de DM direct de reactie geven. Maar soms zorgt de omgeving en situatie voor een uitdaging (de deur zit op slot of de NPC is kwaadaardig). Dan zal de DM de dobbelsteen laten beslissen wat het gevolg is van een actie.

De DM beschrijft de gevolgen van de actie van een spelers.
De gevolgen zullen vaak de nieuwe situatie zijn waar de spelers op kunnen reageren. Dit patroon herhaald zich in ieder aspect van het spel. Of je nu een donkere grot aan het verkennen bent, aan het praten bent met een kwaadaardige magiër of in een gevecht met een gigantische draak. Bepaalde situaties zoals vechten vraagt om wat meer structuur aan de hand van beurten. Maar bijna altijd zal het spel meer flexibel en fluïde zijn waarbij je kan reageren zoals je wilt op de situatie.

Stap 3: Maak een Karakter!

Om het spel te spelen heb je een karakter nodig. Alle informatie over jouw karakter verwerk je in een character sheet. Het maken van een Karakter kan ingewikkeld zijn voor nieuwe spelers. Je zal veel termen en begrippen te zien krijgen waar je niks van snapt en je zal hier en daar misschien wat dingetjes verkeerd opschrijven. Het is daarom handig om voordat de one shot begint je jouw character sheet even aan de DM laat zien. De DM controleert dan alle info en zorgt ervoor dat je klaar bent voor het spel. Dit kan je doen op locatie maar je kan ook via de diverse contact kanalen je karakter delen! 

Wat heb je nodig?
Ten eerste heb je een character sheet nodig. Hier verzamel je alle informatie over jouw karakter. Je kan de sheet uitprinten en met de hand alles invullen (doe dit met potlood) of je kan er voor kiezen om de character builder te gebruiken. De builder gebruikt alleen de gratis opties van de Basic Rules. Als je meer opties wilt moet je daarvoor betalen.  
Daarnaast heb je de player’s handbook nodig hier staan opties in voor het maken van jouw karakter. Er is een gratis versie vrijgegeven door D&D met alle standaard regels en standaard karakter opties. Dit zijn de basic rules op dndbeyond.com

Vul jouw character sheet in.
De volgende keuzes zijn het belangrijkst voor jouw character sheet. Alle keuzes die je kan maken vind je terug in de eerder genoemde bronnen. Terwijl je de keuzes maakt vul je ze in. Het maakt niet zoveel uit als je iets niet helemaal begrijpt, vragen kan altijd. 
1. Race
2
. Class
3
. Ability scores
verdeel de standaard array over jouw abilities.
4. Level 3
Normaal gesproken begin je op level 1, maar voor onze oneshots verhoog je de level van jouw karakter naar level 3. Kijk bij jouw gekozen class in de PHB Welke vaardigheden jij erbij krijgt.
5. Achtergrond
Kies uit de diverse “background” die wat vertellen over jouw karakter. je krijgt via jouw “background” een aantal proficiencies, uitrusting en geld
6. Equipment
Jouw uitrusting krijg je via jouw achtergrond en class. bij jouw class staat ook “Starting equipment” deze voeg je toe aan je karakter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *